Főoldal
Untitled Document  
A kisütésről

A zselés-savas akkumulátorok ajánlott kisütési végfeszültsége 1,75 V/cella. A Ni-Cd cellák kedvező kisütési görbéjétől eltérően, a zselés-savas akkumulátornak egy fokozatos feszültség-csökkenése van a kisütés során, ami a kisütési végfeszültség közelében gyors letörést mutat. (Lásd: ábra!)Bár ez a lassan csökkenő feszültség hátrányos tulajdonságként jelentkezik, mégis lehetőséget ad az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjének detektálásához. A feszültségértékek azonban a terheléstől függően ingadoznak, így az aktuális töltöttségi szint értékelése pontatlan lesz. A zselés-savas akkumulátort nem szabad 1,75 V/cella feszültség alá kisütni, vagy kisütött állapotban tárolni! A kisütött cellákban ugyanis szulfát képződik, ami egy pár nap alatt használ-hatatlanná teszi az akkumulátort. A Li-ion akku tipikus kisütési végfeszültsége 3,0 V/cella, egyes speciális típusok (Spinell, Coke) azonban 2,5 V-ig is kisüthetők. A mélyebb kisütési feszültségértékek néhány százalékos plusz kapacitást nyújtanak.

A készülékek gyártói sokszor nem adják meg, hogy milyen akkut használjunk a termékhez, a legtöbb készüléket általában 3 V körüli letörési feszültségre méretezik. A lítium-bázisú akkuk mélykisütésére vonatkozó szabályokat minden esetben figyelembe kell venni!

Lítium-bázisú cellák 2,5 V alá történő kisütésekor a beépített védőáramkör lekapcsolja a terhelést. Nem mindegyik töltőkészülék alkalmas mélykisütött akkumulátorok töltésére. Egyes lítium-ion akkuk olyan védőáramkört tartalmaznak, amely tartósan lekapcsolva tartja a telepet addig, amíg egy cella feszültsége 1,5 V közelében van. Ez a védelem mindaddig tiltja a töltést, amíg a cella feszültsége a nemkívánatos tartományban áll. A nagyon mély kisütés egy réz-sönt kialakulását okozhatja, mely részleges vagy teljes rövidzárlathoz vezet. Ugyanez történik, ha a cellát fordított polaritással töltik és ebben az állapotban tartják egy ideig. A teljesen kisütött akkut 0,1C nagyságú töltőárammal kell tölteni. Ha egy réz-söntös cellát tartalmazó akkutelepet 1C nagyságú töltőárammal töltünk, nagy mennyiségű hő fejlődik, következésképpen az akkut ki kell vonni a használatból.

A telep mélykisütése csak az egyik probléma, a másik az olyan készülékek, amelyek kikapcsolnak, mielőtt a teljes energiamennyiség elhasználódott volna. Néhány hordozható készülék nem képes az akkuban tárolt energia optimális felhasználására. Jelentős energiamennyiséget hagynak veszni az olyan eszközök is, amelyeknél a kikapcsolási küszöbfeszültséget viszonylag magas értékűre állították be. A digitális berendezések különösen kényesek az akkumulátoros üzemre. A pillanatnyilag fellépő impulzusszerű terhelés hatására kialakuló feszültségesés a kikapcsolási tartomány alá viheti a rendszer tápfeszültségét. Az elhasználódott, nagy belsőellenállású akkutelepek különösen problé-másak az effajta feszültségesés szempontjából. Ha egy ilyen akkut kiemelnek a készülékből és analizátorban egy állandó áramú terheléssel a helyes kisütési végfeszültségig merítenek, még egy jelentős mennyiségű maradék kapacitás nyerhető a cellából. A legtöbb akku jobban elviseli a rendszeresen előforduló részleges kisütést, mint az egyszeri mélykisütést. A rendszeres mélykisütés csökkenti a cella tárolóképességét. Az ismétlődő mélykisütésre legérzékenyebb a zselés-savas típusú akkumulátor. Ez az érzékenység, a mélykisülést elviselő típusoknál különböző adalékanyagok használatával kompenzálható.

A savas akkuhoz hasonlóan a Li-ion akkuknak sem kedvező a rendszeres mélykisütés. Akár 1000 ciklusnyi élettartam is nyerhető, ha az akkut csak részlegesen sütik ki. A Li-ion akkuk tulajdonságait a ciklusok számán túl a cellák öregedése is befolyásolja. Az öregedés miatti kapacitásvesztés a használattól független jelenség. A mindennapos használat során e két jelenség együttes hatása jelentkezik. A Ni-Cd cellák a legkevésbé érzékenyek a mélykisütési ciklusokra. Ezzel a rendszerrel több ezer töltési/kisütési ciklus végezhető, minek okán a Ni-Cd cellák kitűnően üzemelnek a folyamatos használatú szerszámgépeknél és hordozható adó-vevők-nél. A Ni-MH akkuk rugalmasabban reagálnak az ismétlődő mélykisütésre.

VISSZA

Contact us