Vissza
A YAESU VX-180 rádió adó-vevője

Tavaly év végén jelent meg a piacon egy új termékkel a YAESU. Egy olyan készüléket fejlesztettek ki, amely a Magyarországon széles körben elterjedt SEL 5 hívóművel rendelkezik. A készülék kompatibilis a már megszokott Motorola, Kenwood, Tait és Maxon készülékekkel. Eddig ezzel a funkcióval még nem találkoztunk a YAESU készülékeiben. 

Ahhoz, hogy objektív véleményt kapjunk a termék előnyeiről és további fejlesztést igénylő oldalairól, felkértük Benesovits János (HA5BM) független szakértőt, aki évek óta professzionális rádiókkal dolgozik szakmájában, hogy tesztelje felhasználás közben a YAESU VX-180-as készülékét.

Kérd.: Első kérdésem az lenne, Ön mióta használ YAESU készülékeket?
B.J.: Az elmúlt 20 évben szinte minden YAESU adó-vevővel dolgoztam már, ami a piacon megjelent, így jól ismerem mindegyiket. 

Kérd.: Január eleje óta Önnél van a Yaesu legújjabb terméke, a VX-180 rádió adó-vevő kipróbálásra. Milyennek tartja a készülék hordhatóságát, formavilágát? 
B.J.: Esztétikus, aránylag kis méretű, klasszikus adó-vevő formája van. A súlya arányos méreteivel. Az antenna mérete, mechanikai tulajdonsága, valamint a készülék összes mechanikai paramétere lehetővé teszi a rejtett viselését.

Kérd.: Alkalma volt, különböző helyzetekben használnia. Mennyire találja strapabírónak a készüléket?
B.J.: Jól bírja a mechanikai igénybevételt, mint az ütés, rázkódás. Préselt fémvázú háza tömör, szilárd alapot biztosít a készülék áramköreinek. Sérülésre csak a kijelzőt védő előlap hajlamos.

Kérd.: Mi a véleménye az akkumulátor rögzítéséről?
B.J.: Az akkumulátor rugós érintkezői erősek, kemények. Annak felerősítése mechanikailag nagy szilárdságot biztosít, így kiküszöböli az érintkezéséből adódó kontakthiba lehetőségeit.

Kérd.: Nehézséget jelentett a készülék használata?
B.J.: Egyáltalán nem. Könnyen kezelhető, különösebb oktatást nem igényel annak elsajátítása. A kezelő szervek jól használhatók.

 

Kérd.: Elegendőnek tartja a csatornák számát?
B.J.: A csatorna száma általában elégnek bizonyul. Egyes speciális igényű szerveknek azonban 100 csatornára is szükségük lehet.

Kérd.: Milyen előnyeit látja ennek a készüléknek?
B.J.: Előnyös a készüléknél, hogy minden szelektív hívó rendszerbe beilleszthető (DTMF, Multicall SEL5, hívóazonosítás kijelzés, csatornánként programozható).

Kérd.: Mennyi ideig üzemképes az akkumulátor egyetlen töltéssel?
B.J.: Az akkumulátor 12 órás készenlétet biztosít, sűrű hírváltás esetén is. Gyorstöltő rendszeresítésével elérhetjük a készülék állandó bevethetőségét kevés tartalék akkumulátorral.

Kérd.: Elégedett a készülék hangerejével és annak minőségével?
B.J.: Igen, utcai körülmények közt is biztosítja a torzításmentes vételt.

Kérd.: Milyennek tartja a termék ár-érték arányát? 
B.J.: A VX-180-as készülék az igen alacsony ára mellett is biztosítja mindazt a szolgáltatást, amit csak drágább társai tudnak.

Kérd.: Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket és megosztotta velünk gyakorlati tapasztalatait. 


(kohe)

Contact us