Vissza
Untitled Document
Fellendülőben a könnyűszerkezetes házépítés

Magyarországon egyre nagyobb az érdeklődés az úgynevezett könnyű-szerkezetes épületek iránt. A nyíregyházi székhelyű ANICO Kft. idén májustól foglalkozik ezzel az üzletággal, amelyben a megye egyik legjobb minőségét képviseli. Dévényi Józsefet, a cég ügyvezető igazgatóját kérdeztük a vállalkozás múltjáról és terveiről.

– Cégünk megalapításának gondolata 1991-ben fogalmazódott meg, akkor négy – egy amerikai és három magyar – tulajdonossal alakultunk. Mindannyian rádióamatőrként tevékenykedtünk és a hobbink révén ismertük meg egymást. A vállalkozás eleinte ehhez a szakmához kötődött. A tényleges munkát már 92-ben kezdtük el, ezért ünnepeltük tavaly a működésünk tízéves évfordulóját. Az egyik tulajdonos hamar kivált a cégből, majd Burton D. Scott amerikai tulajdonrészét 98-ban megvásároltuk Macsuga Győző üzlettársammal, így ma már magyar tulajdonú vállalatról beszélhetünk. Székhelyünk Nyíregyházán van, itteni és budapesti telephellyel rendelkezünk.

Milyen a termékskálájuk?
– Alapvetően híradástechnikával, vezeték nélküli hírközléssel foglalkozunk, hiszen – ahogy említettem – ez kötődik az érdeklődésünkhöz. Olyan adó-vevő készü-lékeket, rendszereket és tartozékokat forgalmazunk, amelyeket elsősorban különböző közfeladatot ellátó szervezetek – például a katasztrófavédelem, rendőrök, tűzoltók, mentősök – használnak. Manapság ezek az eszközök már elter-jedtek a magánszférában is, rendezvény-szervezők, biztonsági őrök, személy-védelemben dolgozók is keresik. Jónéhány ismert világcég termékeit kizárólagosan is forgalmazzuk, ilyen a Motorola vagy a kevésbé ismertek közül a japán Yaesu, az új-zélandi Tait termékei. Néhány kisebb, tartozékokat gyártó céggel is kapcsolatban állunk. A mobiltelefonok elterjedésével beszűkültek a piacaink, sok korábbi partnerünk áttért erre a kommunikációra. Jelenlegi partnereink különösen a közszférából kerülnek ki, mivel nekik fontos a saját hírközlő hálózat működ-tetése. Nyilván sem a katasztrófavédelem, sem a tűzoltók nem engedhetik meg maguknak azt a kockázatot, hogy baj esetén elérhetetlenek legyenek, gondo-ljunk csak a tiszai árvízre. Belföldi piacainkat viszont a magánszféra mobiltelefon-használatának erősödése beszűkítette. Ezzel szemben az exportunk jelentősen emelkedett. Főleg a kelet-európai és a volt szovjet tagországokba szállítunk. Komplett rendszereket értékesí-tünk, esetenként tartozékokat.


– Hogyan kezdtek el könnyűszerke-zetes épületekkel foglalkozni?

– A piaci változásokkal egy időben kezdtünk el azon gondolkodni, hogy másfelé is nyitnunk kellene. Úgy véltük, a cégnek szüksége van még egy „lábra” a stabilitáshoz. Azt is megfontoltuk, hogy ennek másfélének kell lennie, mint a hagyományos tevékenységünknek. Azt évek óta tapasztaltuk, a híradástechnikai forgalmazásunk szezonális jellegű, mivel vásárlóink többsége költségvetési szer-vezet. Szerettünk volna olyan irányba bővíteni, amely más szezonhoz idomul. A nálunk dolgozó szakemberek már korábban is könnyűszerkezetes házakat készítettek, jómagam úgy kerültem kapcsolatba a technológiával, hogy mostani otthonomat velük építtettem fel.


Dévényi József ügyvezető igazgató

A házakhoz az összeszerelt panelek Nyíregyházán, a Debreceni út 125. szám alatti telephelyünkön készülnek, ezeket szállítjuk azután a helyszínre, ahol összeállítjuk az épületet. A paneleket sablon szerint gyártják a munkatársaink, így a minőség, a mérettartás garantál-hatók.

Mit kell tudni erről a technológiáról?
– Ezt az építési módot sokan egyszerűen csak „faháznak” vagy „készháznak” nevezik, de a legtalálóbb mégis a könnyűszerkezetes elnevezés. A hagyományos téglaházak építése rendkívül munkaerő igényes és a technológiai várakozási idő miatt hosszadalmas. Az általunk épített ház falszerkezete és a teherhordó részei fenyőfából készülnek. Üveggyapot hőszigeteléssel, belül gipszkartonnal épül. A gipszkarton rendkívül esztétikus és praktikus belső falfelületet ad, festeni, tapétázni, csempézni egyaránt lehet, a külső falra nemes vakolat, vagy lakkozott, festett faburkolat is kerülhet, egyéni ízlés szerint. Számos előnye van ezeknek az épületeknek. Az egyik, hogy gyorsan elkészülnek. Nagyon fontos tudni azt is, hogy az ilyen építésű házak olcsóbbak, mint a hagyományos technológiával készítettek. A beépített területre vetítve, körülbelül 100–110 ezer forint a négyzetméterenkénti költség, a hasznos alapterületre vetítve pedig 120–130 ezer forint. További előny az, hogy a falazat hőszigetelő képessége megfelel körülbelül 120 centiméteres téglafalénak. Egy 100 négyzetméteres épület gázszámlája a téli hónapokban kijön 8–10 ezer forintból, ami nem lényegtelen, különösen, ha végig-gondoljuk, hogy az európai uniós csatlakozást követő években megtöbb-szöröződhetnek az energiahordozók árai. Tapasztalatból mondhatom, az ilyen épület télen meleg, nyáron hideg, tehát nagyon nagy komfortérzetet nyújt. Ahogy régen az idősek mondták, a téglafal szinte süt a hidegtől. Ezekben a házakban ez elképzelhetetlen. Nyáron a skandináv technológia honosításának köszönhetően a beépített légrés elvezeti a hőt, kellemes hűvöst előidézve a lakásban, klíma nélkül is.

Mi a különbség a hagyományos és a könnyűszerkezetes épületek között?
– A legfontosabb, hogy ez az épülettípus a szerződéskötést követően három-négy hónap alatt kulcsrakészen felépíthető, míg a hagyományos technológiánál a folyamat legalább egy évig tart, főleg a nagy munkaerőigény miatt. Látványos a különbség, hiszen a mi építkezéseinknél nem keletkezik törmelék, tehát egyszerűbb a terep rendezése is.


Sajnos, még sokszor találkozunk előítélettel ezeknél az épületeknél. Meg kell győznünk az ügyfeleket, hogy kiváló a technológia, tartós, kényelmes, olcsó, hosszú élettartalmú házakat lehet vele készíteni. A belső tartószerkezethez használt fenyőfa akár többszáz évig megmarad. Azt is fontosnak tartom, hogy jóval inkább környezetbarát anyagokból készülnek a könnyűszerkezetes házak, mint a megszokott technológiájúak. A lakónak sem mindegy, mennyire természetes az a közeg, amelyben él, nem kell káros hatásokkal számolnia.

– Milyen minőségi elvárásoknak szeretnének megfelelni?
– Nagyon sokan kínálnak ma már hasonló technológiát, mi azonban igyekszünk a minőségre adni. Elindítottunk egy minősítési eljárást az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetnél, amely az európai uniós szempontrendszer szerint vizsgálja meg az épületeket, a felhasznált anyagokat. Hétféle szempont alapján elemzik a minőséget, amelybe az égésállóságtól kezdve a rovar- és gombavédelem is beletartozik. A vizsgálatok részben már lezajlottak, most várjuk a szakembereket a telephely, a gyártóhely, az összeállítás ellenőrzésére. Ahogyan megkapjuk a minősítést az ÉMI-től, szeretnénk belépni az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségébe, és megigényelni a MAKÉSZ (Magyar Készházgyártók Országos Szövetsége) emblémát. Ez garanciát jelenthet vevőinknek a jó minőségre. Megemlíteném még, hogy ISO 9001-es minősítéssel rendelkezünk. Terveink között szerepel, hogy az ISO-t idén a gyártásra és a szerelési munkákra is kiterjesztjük.A jövőre vonatkozóan mik a terveik, szeretnék bővíteni kínálatukat?
– Arra készülünk, hogy minél komplexebb szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek. Ezért a tervezési stádiumtól már végig tudjuk követni az építkező igényeit. Megbeszéljük a család szokásait, és annak megfelelően alakítjuk ki a külső, belső környezetet. Például a konyha tervezésénél fontos tudni, hogy a háziasszony sokat főz-e. A fürdőszobánál, hogy a kádfürdőt, vagy a zuhanyt szeretik-e a családtagok. Megkérdezzük, van-e gyerek, terveznek-e, egyszóval minden apró részletre kiterjedően próbáljuk felépíteni a majdani lakók álmai otthonát. Segítjük az engedélyeztetési eljárások intézését, valamint most tárgyalunk pénzintézetekkel, hogy a hitelügyintézést is helyben tudjuk megoldani.

- Mit javasolna a most építkezni kívánóknak?
Mindenképpen mérjék fel a piacot, hogy milyen lehetőségek vannak, ezek milyen költségvonzattal járnak. Számos új és hagyományos technológiával lehet találkozni. Széles és változatos a kínálat.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy pontosan mit is szeretnének, mit várnak el új otthonuktól. Sokan kész elképze-lésekkel keresik fel irodánkat, de vannak, akik igénylik segítségünket. Természe-tesen szakembereinktől minden kérdésükre választ kapnak. Lehetőséget adunk arra, hogy betekintést nyerjenek az építkezési folyamatokba, már kész házakat tekintsenek meg és az ott lakóktól érdeklődhetnek tapasztalataikról.
Minden kedves érdeklődőt várunk kötelezettségek nélkül.

(Futár újság - 2003.június 24.)

Contact us