Rólunk

Könnyű szülés volt

Még sokan emlékszünk a “jó kis MHSZ-re” a 70-es 80-as évekből. Nekem szép emlékeim vannak róla. A rendszerváltást megelőző néhány évben a nyíregyházi MHSZ rádióklub titkára voltam. Volt pénz, eszköz, helyiség és volt majdnem 100 fős tagság. Győző, HA0MM akkoriban gondnok volt a megyei székházban és Bolyóczki Jancsi műszerész a klubban. (Mindkettő SilentKey). Már akkor is vállalkozásból egészítettük ki a klub bevételét. CB és URH rendszereket szervizeltünk taxisoknak, TSZ-ekenek, Volánnak stb, koppintottuk az FB-33-at, amit még ma is sokan használnak, így az MHSZ megszűnésekor már megvolt a klientúra és tovább tudtunk működni. 1990-ben Bolyó (HA0NNN) összehaverkodott egy török amatőrrel a sávban és elkezdtünk versenyekre a törökországi Adanába járni (hozzánk 2600 km-re van a Földközi-tenger partján, közel Szíriához). Innen több versenyt is megnyertük TA5KA és YM5KA hívójelekkel, több mint 10 évig világcsúcsot is tartottunk. 91 tavaszán Bogyó Pista (HA0DU) barátom a sávban meginvitálta Burt Scott (N0FYR) amerikai amatőrt és így négyesben indultunk neki az útnak. Ott, Törökországban fogantatott a gondolat, hogy csináljunk együtt egy céget. A névadó 0DU volt. Sokan nem tudják, hogy mit jelent az ANICO. ANtenna Információ COmmunikácó szavakból képzett mozaikszó. Sokszor megkérdezték, hogy melyikünk felesége (barátnője) Anikó.

Cseperedik a kisded

92-ben megkezdtük az első gazdasági évet. Hamar kiderült, hogy csupán az amatőrökből nem lehet megélni, ezért a főcsapás iránya az ipari (profi) rádiózás lett. A főhadiszállás 2002-ig a volt MHSZ székházban bérelt helyen volt. Közben 92-ben 0DU kapott egy “zsíros” állást egy amerikai cégnél és kiszállt az ANICO-ból. Burt, aki akkoriban hozzánk mérten dúsgazdagnak számított, kiépítette a kapcsolatokat az amerikai gyártókkal és disztributorokkal. (TELEX, HyGain, YAESU USA, Kamtronix, Tim ewave, Maxrad, stb). 94-ben váltunk hivatalos YAESU dealerré a YAESU EU BV alatt. Kitartóan fejlődtünk, de a 95-98 közötti időszakot kissé beárnyékolta az amerikai és a magyar tulajdonosok közötti nézeteltérés, ami végül “váláshoz” vezetett. 98-ra már csak Győző és én maradtunk. Ekkor már működött a pesti üzletünk a Pannónia utcában és ezidőtájt költöztünk a Visegrádi utcába.

Az ezredfordulóra

Már heten dolgoztunk főállásban a KFT-ben. Komoly mennyiségben exportáltunk C.I.S. országokba és így árbevételünk kóstolgatta a félmilliárdot ezen évtized éveiben és Európában a TOP5-ben voltunk a YAESU dealerek között. Továbbra is a YAESU (vagy más néven Vertex) ipari és amatőr rádióit és különböző tartozékokat árultunk és hivatalos Motorola dealerek is voltunk. A fenntartható fejlődés érdekében felmerült a több lábon állás igénye is, így 2003-ban

Csizma az asztalon?!

új üzletágat indítottunk. Könnyűszerkezetes készházépítés. Gyakran jártunk Amerikában üzleti úton és mindig megcsodáltam, hogy milyen céltudatosan építkeznek és élnek. Ez adta az ihletett, hogy építtessek magamnak egy ilyen házat. Evés közben jön meg az étvágy mondja a magyar és így is történt. A házépítésből egy új üzletág született. Sok pénzt felemésztett az eszközigényes üzletág, de megérte. Mára már a készházas üzletág is a top-ba küzdötte fel magát Magyarországon.

Felnőtt kor-új lehetőségek

A 2009-es évre felnőtt korba léptünk. Sok újat hozott az újév. A legborzasztóbb, hogy itt hagyott minket legjobb barátom és üzlettársam Győző. Új lehetőségeket is hozott az új év. Még 2008-ban a Motorola megvette a Vertex Standard (YAESU) 80%-át és keményen átrendezte a céget. Az ipari készülékek terítését a Motorola vette kézbe. Meglévő disztribútorain és néhány átvett korábbi YAESU dealereken keresztül kerülnek forgalomba a készülékek. Az Anico jól “pozícionált” és még 2008-ban aláírtuk a Motorola-val a több országra kiterjedő disztribútori szerződést. Mára kiderült, hogy versenyképesebb árral és sokkal jobb logisztikával lehet kiszolgálni a vevőket.
A másik változás az amatőr vonalon következett be. A Vertex bezárta a YAESU EU BV-t Amszterdamban. A dealerek nagyobbik részét átirányították Angliába a YAESU UK-hez néhányan pedig közvetlen disztribútorai lettünk a tokyoi gyárnak. Itt is jól “pozícionáltunk”, így az ANICO mára az egyetlen Vertex Standard (vagy ahogyan mi ismerjük YAESU) kelet európai disztribútor. A területünk kiterjed a szomszédos országokra is. A Motorola komoly fejlesztésekbe fogott Tokyóban és nemsokára bemutattuk a YAESU amatőr digitális modulációjú készülékeket is. Az új pozíció egyben sokkal versenyképesebb árat is jelent. Elmondható, hogy abszolút versenyképesek leszünk bármelyik európai sőt amerikai kereskedővel is, sőt még a hong kong-i 409shop áraival is. Olyan árakkal jelenünk meg a piacon, hogy nem éri meg a kockázatot mindenféle konténer shoppokból, bizonytalan eredetű YAESU készüléket venni. Az elmúlt években elkészült az új többnyelvű webáruházunk.
Célom az, hogy folyamatosan növekedő, terjeszkedő céget vezessek, amelyik biztos megélhetést nyújt az alkalmazottainak, tulajdonosainak, nagy megelégedést kelt az ügyfeleiben és álmom, hogy egyszer majd a gyerekeim lépjenek be és folytassák a vállalkozást.

Dévényi József (HA0LC)